James Blunt interview
// Veronica Magazine \\

6 juni 2017

Serieuze singer-songwriter, hilarische Twitteraar

Voormalig legerkapitein James Blunt is terug aan het muziekfront. Op zijn vijfde album The Afterlove legt de Britse Twitterkoning met behulp van Ed Sheeran zijn ziel bloot én maakt hij gehakt van You’re Beautiful.

James Blunt is al jaren de onbetwiste comeback-koning op Twitter. Als een fan zich afvraagt waarom James niet in Schotland komt spelen, antwoordt hij simpelweg met: ‘Schotten hebben smaak’. En als iemand zich verbaast over het bestaan van een ‘Best Of’ James Blunt, zegt hij doodleuk: ‘Yup, het heet “Greatest Hit”.’ Naar die ene hit, You’re Beautiful, verwijst hij trouwens ook droogjes in zijn Twitter-bio. De tranentrekker is volgens hem hét bewijs dat je maar één liedje nodig hebt.

In het Amsterdamse hotel waar we hem spreken lacht James graag en hard om zijn eigen grappen. Over zijn bromance met Ed Sheeran: “We hebben een gedeelde liefde voor alcohol, hahaha.” James (43) had de vader van Ed (26) kunnen zijn, maar dat moet geheim blijven: “Ik heb tegen hem gezegd dat ik 33 ben.” Lang verhaal kort: de twee zijn hartsvrienden. Senior leerde junior skiën bij zijn huis in het Zwitserse Verbier (Blunt heeft ook nog optrekjes in Londen en Ibiza), junior leerde senior hoe je een goed popliedje schrijft. Op The Afterlove staan twee co-producties: Make Me Better en Time Of Our Lives.

Wat heb je van Ed geleerd?

“Ed is groot fan van mijn eerste album Back To Bedlam. Sindsdien zijn mijn teksten wat minder persoonlijk geworden. Ik hou mijn privéleven liever voor mezelf. Ed dwong me om weer opener te zijn: Make Me Better is heel direct en zelfs een beetje ongemakkelijk. In tegenstelling tot mijzelf zijn de songs die ik met hem heb geschreven vrij serieus.”

Dat kun je van Love Me Better, het eerste nummer op de plaat, niet zeggen.

“Daarin zing ik ‘Saw you standing outside a bar / Would’ve said ‘you’re beautiful’ but I’ve used that line before’. Ik word nog elke dag aan dat nummer herinnerd. Iedereen ziet me als een hele serieuze man, maar dat ben ik nooit geweest. You’re Beautiful gaat nota bene over iemand die high in de metro zit en gearresteerd zou moeten worden omdat hij iemands vriendin stalkt! Met dat zinnetje liep ik al even rond. Normaal gesproken stop ik zoiets in een tweet, maar deze wilde ik in een liedje hebben.”

Je haalt in dat nummer ook even je Twitter-haters aan: ‘I’ve been called a dick, I’ve been called so many things.’

“Ik had liever een woord gebruikt dat rijmt op Blunt, maar dat ging een beetje te ver, hahaha. Door Twitter zijn mensen vergeten dat je je mond moet houden als je niks aardigs te zeggen hebt. Als iemand roept dat de hele wereld een hekel heeft aan You’re Beautiful, antwoord ik: nou, het is miljoenen keren meer verkocht dan de meeste andere liedjes op deze planeet, dus misschien is het juist wél populair?”

Voelt het lekker, iemand op z’n nummer zetten ten overstaan van 1.4 miljoen volgers?

“Mijn doel is niet om haters belachelijk te maken. Ik maak vooral mezelf belachelijk. Als ik écht iets gemeens zeg of als ik denk dat mensen een hoop shit over zich heen gaan krijgen, stuur ik ze een persoonlijk berichtje. Zodat we erover kunnen praten en er samen om kunnen lachen.”

Je kondigde The Afterlove aan met de tweet ‘If you thought 2016 was bad – I’m releasing an album in 2017’.

“Ik lag in bed en bedacht me ineens dat er een album van me zat aan te komen. Toen heb ik die tweet verstuurd, hopend op duizend retweets. Het werden er 150.000, dus heb ik meteen mijn marketingteam ontslagen.”

Echt?

“Nee, natuurlijk niet, hahaha.”

Ben je inmiddels immuun voor kritiek?

“Je raakt eraan gewend. Miljoenen platen verkopen en elke avond voor 5.000 tot 20.000 man spelen houdt de kritiek wel in balans, denk je niet? Geen mens zal ooit schrijven dat hij mijn muziek fucking goed vindt. Jij bent daar als journalist niet dapper genoeg voor, bang dat andere mensen je zullen uitlachen. Mij maakt het niet uit, en de miljoenen mensen die mijn platen kopen net zo min. Ik doe dit niet om mijn criticasters blij te maken. Ik wil gewoon muziek uitbrengen, over de wereld toeren en een klein zakcentje verdienen. Zolang er ladingen mensen naar mijn concerten blijven komen, kan ik prima leven met een paar mensen die zeggen hoe shit ik wel niet ben.”